Cégalapítás Romániában - romániai cégalapítás

Cégalapítás Romániában - romániai cégalapítás

Román cég tulajdonolja a magyar KFT-t.

Hogy alakul ilyenkor az adózás valójában?

2024. május 29. - cegalapitas-romaniaban

Aki benne van a vállalkozói létben, az tudhatja, hogy milyen adózás terheli a cégeket. Első körben találkozik a vállalkozó a társasági adóval, aminek a mértéke Magyarországon jelen pillanatban 9%. Aztán kedveskedik nekünk az állam az iparűzési adóval Magyarországon, amit természetesen a román adórend nem ismer, és reméljük hogy soha nem is vezetik be az adózásnak ezt a szörnyű válfaját a Fekete-tenger országában. Nos ez változó mértékű Magyarországon, maximum azonban 2% lehet. Igen fájó pont lehet ez azonban sok KFT-tulajdonos számára.

Erre jön aztán az osztalékadó a maga 15%-ával, amit még megspékel a NAV egy kis szochó-kötelezettséggel is, így aztán már nagyon komoly összegek vándorolhatnak ki cégünkből az államkasszába.

Ezen pontok egyikénél azonban van lehetőség egy kis csökkentésre, ez pedig az osztalékadó, ami csökkenthető ezen összegnek a felére... S hogyan?

Természetesen egy román céggel. Ebben az esetben a román S.R.L lehet a magyar KFT tulajdonosa, s így akkor a magyar vállalkozásnak nem kell megfizetnie a magyarországi osztalékot, hiszen a nyereséget kiutalja a román KFT-nek. Itt már jelentős adóelőnyre tett szert a cég tulajdonosa, hiszen 15+ szochó helyett csupán 8 + max 500 Eur szochóval is beéri a román állam.

Mi a szerepe ebben az esetben a román KFT-nek?

Amolyan Holding-szerepe lesz, nem kell tényleges gazdasági tevékenységet végeznie, egyszerűen csak egy ernyővállalatként fog működni, amely egy amolyan befektető lesz ebben a történetben.

Hol kellemesebb osztalékot fizetni? Magyarországon, vagy Romániában?

A válasz pofonegyszerű, minden vállalkozó a saját zsebén érezheti meg az osztalék valós súlyát.

Érdemes azonban elolvasni előző cikkünket az osztalékfizetésről, mielőtt még rohannánk Romániába hogy ott céget alapítsunk...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegalapitas-romaniaban.blog.hu/api/trackback/id/tr3518397763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása