Cégalapítás Romániában - romániai cégalapítás

Cégalapítás Romániában - romániai cégalapítás

Romániai vállalkozói számla nyitása

Nem olyan könnyű, mint az elsőre tűnik

2024. június 21. - cegalapitas-romaniaban

Ha elkészült a román cégünk, akkor a kapott iratokkal el kell mennie az ügyvezetőnek egy helyi bankba, hogy megnyissa a vállalkozás számláját. Ez azonban nem olyan egyszerű feladat, mint pár évvel ezelőtt volt...

S hogy miért is nem? Hát azért mert a bankok egy 2020-as európai uniós szabályozásnak köszönhetően szigorítottak a számlanyitási feltételeiken.

2020-ban a szabályzat bevezetésekor igen magas volt a visszautasítások aránya, a külföldi ügyvezetős cégek esetében ez elkérte az 50%-ot, ami hatalmas szám. A bankok szinte mindenkit kockázatosnak ítéltek, így nem vállalták a rizikót, s legegyszerűbb megoldásként a visszautasítást választották.

De miért tesz ilyet egy bank? Hiszen ha számlaforgalom van, akkor azon a bank keres, nem is keveset. Igen, de a kiszabható bírságok mértéke messze felülmúlta azt az összeget, mint amennyit kereshet egy bank az ügyfélen, ezért inkább lemondtak arról a lehetséges profitról mintsem feketelistás besorolást kapjanak majd a sok büntetés miatt, s akár még az engedélyüket is kockáztassák.

Azóta lazult ez a szabályozás, már nem haladja meg az 50%-ot a visszautasítások aránya, azonban most sem sokkal jobb a helyzet. A bankok nagy hányada még mindig nagyon szelektál, s olyan feltételeket szabnak a számlanyitás pozitív elbírálásaként, mint:

  • Romániai lakcím
  • Kész üzleti terv bemutatása
  • Román üzleti partnerek megjelölése, előszerződések benyújtása
  • Interjú angol vagy román nyelven az ügyvezetővel (tolmács kizárva)
  • Elit székhely felmutatása, ami nem székhelyszolgáltatói cím
  • Alkalmazott megléte
  • Erkölcsi felmutatása
  • Szerződött könyvelő megléte
  • Az ügyfél szülőhazájából banki ajánlólevél

Természetesen nem minden bank ragaszkodik ezen pontok mindegyikéhez, azonban van olyan pénzintézet is, amelyik szigorúan bekéri mindezen iratokat román nyelven...

Ha azonban a romániai bankszámla nyitásával megbízzuk valamelyik elismert szolgáltatót, akkor az tisztában van azzal, mely bankok, milyen követeléseket támasztanak, így abba az intézetbe viszi az ügyfeleket, amelyik a kevésbé szigorú bankok sorát gazdagítja..

Ne bízzuk tehát a véletlenre a vállalkozói számlánk megnyitását, hanem keressünk fel egy profi szolgáltatót, amelyik segít az ügyfélnek megnyitni a vállalkozói számláját.

Vannak már olyan szolgáltatók is, amelyek egy számlanyitásért egy bizonyos összeget kérnek, meg kell hagyni, 2020 előtt ez nem lett volna lehetséges, azonban a mai időkben lehet megéri kifizetni ezt az összeget a szolgáltatásért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegalapitas-romaniaban.blog.hu/api/trackback/id/tr5518399277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása