Cégalapítás Romániában - romániai cégalapítás

Cégalapítás Romániában - romániai cégalapítás

A román cégalapítás menete

Cégalapítás Romániában lépésről lépésre

2024. június 07. - cegalapitas-romaniaban

Habár innen Magyarországról egészen bonyolultnak tűnhet a romániai cégalapítás, azonban egy helyi szolgáltató segítségével egyszerű folyamattá válik az egész procedúra.

Sok magyar állampolgár belekezdett már egyedül román cégének a bejegyeztetésébe, azonban a végén vagy feladták, és megbíztak egy helyi irodát a cég regisztrálásával, vagy sokkal többe került az egész, mint azt korábban tervezték.

Nézzük csak, milyen lépéseket kell megtenni, ha magunk vágunk bele a folyamatba.

Román nyelvtudás nélkül vajmi kevés esélye van az embernek, hogy előkészítse cége megalapítását, azonban ha felbérelünk egy tolmácsot, akkor annak az óradíja sem lesz olcsó, s egy fordító sem tud egyszerűen eligazodni a hivatalos dokumentumokon. Elsőként le kell foglalni a cégnevet, amit vagy online nyújtunk be, vagy személyesen egy megyei cégbíróságon. Ennek elbírálási ideje 24-48 óra, ezt ki kell várnia az ügyfélnek.

Majd szükség lesz egy közjegyzőre is, aki előtt aláírja az alapító a cégalapítási iratokat. Igen, de milyen iratokat? Honnan lehet ezeket megszerezni? A formanyomtatványokat az adóhivataltól illetve a cégbíróságtól lehet beszerezni, de ezeket ki is kell majd tölteni, komoly ismerete igényel ezeknek a helyes kitöltése, majd egy közjegyző előtt is alá kell írni olyan iratokat, mint

  • Társasági szerződés
  • Aláírásminta
  • Ügyvezetői nyilatkozat

Ezen iratok mind román nyelven vannak, s a legapróbb hiba esetén is visszadobja azt a cégbíróság, vagy visszautasítja a finánc az adószám kiosztását. Na és hogy is kell az adószámot kérvényezni? Milyen adószámot kérjek külföldi ügyletek lebonyolítására? Melyik rubrikát is kell kipipálni?

Ezek mind olyan nehézségek, amelyek még egy anyanyelvű polgárnak is gondot okoznak.

Több olyan beszámolót is hallottunk, melynek főszereplői egyedül vágtak bele a román cégalapításba, azonban a végén sokkal többe került az egész, mintha megbíztak volna egy helyi szolgáltatót, nem beszélve az elvesztegetett napokról-hetekről, a szálloda költségekről, fordítói segítség igénybevételéről , és a székhely megtalálásának nehézségeiről.

A legegyszerűbb módja a román cégalapításnak találni egy megfelelő szolgáltatót, amelyik leszervezi egy napra a közjegyzői aláírást, s majd ha bejegyezték a céget, elkíséri az ügyfeleket egy helyi bankba is, ahol megnyithatják a vállalkozói számlát. Sokan arról sem tudnak ugyanis, hogy a pénzintézetek nem szeretik a külföldi tulajdonú KFT-ket, s a legtöbb helyen visszautasítják a számlanyitási kérelmet. Egy cégalapítási iroda azonban már nagy tapasztalattal rendelkezik a számlanyitás lebonyolításában is, így valószínűleg azzal sem lesz gondunk.

Ebben az esetben semmilyen adminisztratív teendője nincs az ügyfélnek, mindössze két alkalommal kell kiutazniua Romániába, de vannak olyan szolgáltatók is,amelyek meghatalmazásos cégalapítást biztosítanak, sőt olyan bank is létezik, amelyik online számlanyitást tesz lehetővé. Így ebben az esetben egyszer sem kell kiutaznia a megrendelőnek Romániába.

A számlanyitás nehézségeit következő írásunkban fogjuk részletezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegalapitas-romaniaban.blog.hu/api/trackback/id/tr5418399213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása