Cégalapítás Romániában - romániai cégalapítás

Cégalapítás Romániában - romániai cégalapítás

Bejelentkezés ÁFA-körbe román céggel

2024. július 14. - cegalapitas-romaniaban

Ha egy új céget alapítunk Romániában, akkor nagy valószínűséggel Áfa-körös KFT-t szeretnénk, hiszen egy ilyen céggel fogunk tudni majd határokon átívelő kereskedelmet folytatni.

A 2010-es évek elején a romániai Áfa-regisztráció egy egyszerű folyamat volt, ami tartott kb 2012-ig, amikor is a román hatóságok bevezették a szigorított eljárást. Ez annyit jelentett, hogy az adóhivatal alkalmazottai kimentek a székhelyre egy ellenőrzést végezni, hogy az megfelel-e az adott cég működési feltételeinek, továbbá szerettek volna ott találkozni a cég ügyvezetőjével is, akivel egy nagyobb lélegzetvételű elbeszélgetést terveztek a vállalkozás üzleti terveiről.

Ezen hagyománnyal aztán 2018 környékén szakított az adóhatóság, s akkortól ismét automatikus Áfa-regisztrációt vezettek be, ami azóta is érvényben van.

Ez azt jelenti, hogy egy román S.R.L-nek csak a legalapvetőbb feltételeknek kell megfelelnie, amik a következők:

  • rendelkezzen egy székhely címmel, ami lehet székhelyszolgáltató is
  • a cég ügyvezetője tiszta román erkölcsit kell bemutasson (nem kell a szülőhazájából erkölcsi igazolást hozni)
  • a vállalkozásnak legyen egy mérlegképes könyvelője
  • könyvelő által készített roppant rövid üzleti terv (standard minta...)

Ha ezen feltételeknek eleget tesz a román KFT, akkor az adóhivatal automatikusan engedélyezi a cég Áfa-körbe való bejelentkezését. S természetesen ezen kérvényt a cég könyvelője kell ellenjegyezze, úgy tekinti hivatalos kérvénynek az adott iratot az adóhatóság. Ezek roppant egyszerű formaságok, aminek az alakuló cégek 99%-a megfelel, így kijelenthetjük, hogy ma 2024-ben bármilyen román cég megkaphatja az Áfa-körös regisztrációt, és az azt követő VIES-regisztrációt.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ez Nyugat-Európában ma már nem így megy, ott továbbra is szigorú szabályok mentén történik az Áfa-körbe való bejelentkezés, csak hogy a szlovák példát említsük: Szlovákiában akár egy 50 ezer eurós kaució zárolt számlán való elhelyezését is kérheti az adóhivatal, de a német példa is beszédes, ahol hónapokat váratja az adóhivatal a céget az adószámregisztrációval, s ott be is rendelik az adóhivatalba egy elbeszélgetésre az ügyvezetőt.

Nem természetes tehát, hogy Romániában ilyen egyszerű ez a folyamat, és a vállalkozóknak hálát kell adniuk a romániai kormányzatnak, hogy ilyen egyszerűvé teszi a vállalkozók életét.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegalapitas-romaniaban.blog.hu/api/trackback/id/tr1918416429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása