Cégalapítás Romániában - romániai cégalapítás

Cégalapítás Romániában - romániai cégalapítás

Már a román nyugdíjasok is jobban élnek, mint a magyar nyugdíjasok

Ismét a kanyarban előzött Románia

2024. október 18. - cegalapitas-romaniaban

Egyre-másra jönnek az utóbbi időben az olyan statisztikai adatok, amelyek azt mutatják, hogy Románia valóban megelőzte gazdaságilag Magyarországot. Jelen pillanatban éppen a nyugdíjak összehasonlításával kapcsolatosan kapott jobb eredményt a balkáni ország.

Az Országos Nyugdíjpénztár legfrissebb adatai szerint a romániai átlagnyugdíj mértéke majdnem elérte a 2.800 RON-t, ami meghaladja a 220 ezer Ft-ot. Ezzel szemben a magyar nyugdíjasoknak átlagosan 214 ezer Ft-al kellett beérniük. Ez először fordult elő az elmúlt 30 évben, hogy Romániában magasabb legyen a nyugdíj, mint Magyarországon.

Az utóbbi időben egyre több olyan hír jelent meg, amik azt igazolták, hogy a bukaresti kormány gazdasági számai jobbak, mint a budapesti kormányzat által közöt adatok, és ez habár a Fekete tenger országában örömre ad okot, a magyarok számára viszont jelzésértékű, hogy az egy évtizeddel ezelőtt még lesajnált román gazdaság elkezdett jobb eredményeket produkálni, és rendre maga mögé utasítja Magyarországot szinte az összes fontos gazdasági mutatóban. Így korábban már beszámoltunk arról, hogy a román GDP kielőzte a magyart, nemrég a minimálbér-emelésnek köszönhetően a legkisebb jövedelem is magasabb lett, mint a magyar, most pedig a nyugdíjak tekintetében is ilyen adatsorok érkeztek.

 A vezető román párt azonban ígéretet tett arra is, hogy októbertől nem 2.000 RON lesz az adómentes értékhatár, hanem ezt az összeget 3.000 RON-ra emelik, ami ismét azt fogja eredményezni, hogy a mostaninál is több pénz marad majd a román nyugdíjasok kezében.

Ha elkezdünk kutatni az Eurostat adatbázisában, akkor 2021-es adatokat találunk, amikor az EU-s átlag nyugdíj 1294 EUR volt, s akkor még Magyarország és Románia is 400 EUR nyugdíjátlag alatti értékekkel szerepel a listán. Frissebb adatok egyelőre nem érkeztek a statisztikai hivataltól.

A cikket a Cégalapítás Romániában blog szerkesztősége gyűjtötte ki hivatalos forrásokból.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegalapitas-romaniaban.blog.hu/api/trackback/id/tr318710532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása