Cégalapítás Romániában - romániai cégalapítás

Cégalapítás Romániában - romániai cégalapítás

Minimálbér Romániában

2024. július 01. - cegalapitas-romaniaban

Jújius 1-től újabb emelés történt

 

Egyik korábbi cikkünkben már megírtuk, hogy egyre több olyan statisztikai adat lát napvilágot, miszerint Románia GDP-arányosan kielőzte a magyar gazdaságot. Keleti szomszédunknál újabb előrelépés történt, most éppen a minimálbér összege nőtt egy olyan szintre, ami már jócskán meghaladja a magyarországit.

Magyarországon jelen pillanatban 266 ezer Ft a legkisebb jövedelem, míg Romániában 2024 július 1-től bruttó 3700 RON, azaz napi árfolyamon kb 290 ezer Ft-ot lehet minimum megkeresni.

Már korábban is születtek cikkek ebben a témában, sokan harsogták már, hogy a román minimálbér a magyar fölé emelkedett, ez azonban csakis bizonyos árfolyamingadozások mellett volt igaz. Mostantól azonban végérvényesen kielőzte a románok bére a magyarokét.

2024 július havától tehát 3700 RON-ra emelkedett a minimum fizetés összege, ez bruttóban értendő. Ezen jövedelem 41%-a elmegy adókra és járulékokra, így ezek levonása után a munkavállaló nettóban 2217 lejt fog hazavinni, ami 170.000 HUF tiszta keresetet jelent.

A romániai vállalkozók szövetsége már korábban figyelmeztette a kormányt, hogy nehéz helyzetbe hozzák így a cégeket, azonban az adóhivatal álláspontja az, hogy rohamosan fel kell zárkóztatni a béreket. A szakemberek azt jósolják, hogy a mostani béremelés némi inflációt fog eredményezni, és lesznek olyan cégek is, amelyek elbocsátásokat fognak eszközölni, azonban mindezen negatívumok nem mérhetők azokhoz a pozitívumokhoz, amelyeket a bérnövekedés fog eredményezni.

A kormány részéről ugyanakkor megjegyezték, hogy terveik szerint év végén további emelést szeretnének megvalósítani, hiszen egy korábbi az uniónak tett vállalás előrevetíti azt, hogy a minimálbért az átlagbér felére emelik, ami azt jelenti, hogy valahol a 4500 RON környékére kellene emelnie az államnak a minimálbért. Utóbbi tervezet megvalósulásához a gazdasági szakemberek még kérdőjeleket társítanak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegalapitas-romaniaban.blog.hu/api/trackback/id/tr1218422621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása