Cégalapítás Romániában - romániai cégalapítás

Cégalapítás Romániában - romániai cégalapítás

Miért érdemes kész román céget vásárolni?

2024. július 22. - cegalapitas-romaniaban

Jelen pillanatban nem sok olyan szolgáltató van a piacon, amelyik igazi Ready-Made S.R.L-ket értékesít, hiszen ennek nem igazán van értelme.

Egyetlenegy szempontot figyelembe véve mondhatnánk, hogy van értelme egy kész cég megvásárlásának, mégpedig ha egy pályázati kiíráson szeretne részt venni az új tulajdonos a céggel, és ott olyan kitétel szerepel, hogy a pályázó vállalkozásnak legalább egy éves múlttal kell rendelkeznie.

Pár évvel ezelőtt sokan vásárolták a kész cégeket amiatt, mert új cég alapítása esetén az adóhivatal nehezen osztotta ki az európai uniós adószámot a cég részére, így egy kész cég felvásárlásával sok időt tudott megspórolni a vásárló. Ma azonban ez már nem így van, hiszen az ÁFA-regisztráció és a VIES-rendszerben való megjelenés csakis egy nyomtatvány kitöltését igényeli, amit egy könyvelőnek kell elvégeznie, így ezek a regisztrációk automatikussá válnak, s egyidőben a Végzéssel elkészülnek. Maximum a VIES-rendszer aktualizálása miatt lehet néhány nap késedelem, de ez sem olyan sok, hogy bárkinek az üzleti dolgait megnehezítené. Mindennel együtt hozzávetőlegesen 10 nap alatt elkészül egy román S.R.L adószámokkal együtt.

Ez nagyon érdekes helyzet azonban, ugyanis az EU-s jogharmonizáció miatt egységesnek kellene lennie a cégbírósági és adóhivatali ügyintézésnek az európai közösségben, azonban nem csak Romániában, hanem Magyarországon is csupán egy formanyomtatvány kitöltése kell az EU-s adószám megszerzéséhez, holott a nyugati államokban, mint Ausztriában, Németországban, Csehországban, Hollandiában, Franciaországban és egyéb államokban komoly feltételekhez köti az adóhivatal az ÁFA-regisztrációt és az EU-s adószám kiosztását.

Ezen fentebb említett okokból kifolyólag Romániában értelmét veszti a kész cég vásárlás, hiszen az adószám kiosztásának az automatizálása felszámolta a ReadyMade céges iparágat. Nem is sok szolgáltató kínál ilyen polccégeket, többnyire a bukaresti irodák próbálják ezzel bevonzani a nem EU-s állampolgárokat, akikben még mindig az a hit él, hogy Romániában nehézkes az Áfa-regisztráció.

Talán még a nem EU-s állampolgároknak jelenthet előnyt egy kész cég felvásárlása, ugyanis ha egy nem EU-s tulajdonos jelenik meg a romániai KFT-ben, akkor a kérvény már nem megy át automatikusan az adóhivatal szűrőrendszerén, így ott már bekérnek egyéb igazolásokat is a cégtől, sőt az ügyvezetőt is behívják egy elbeszélgetésre. Azonban ha például egy ukrán polgár megvásárol egy kész román KFT-t, akkor a VIES-szám is automatikusan átmegy az új tulajdonosra.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegalapitas-romaniaban.blog.hu/api/trackback/id/tr4818415383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása